2017. 06. 27. kedd
László
: 309 Ft   : 275 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikopteres Emlékművet állítanak Az Ég Katonái

JETfly  |  2017-04-07 10:05:31
Kapcsolódó
cikkek (1)

Tisztelt Olvasók! Néhány hete írtunk arról, hogy Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai a Balatonnál szeretnének emléket állítani nyolc egykori kollégáról, akik két katasztrófában vesztették életüket.

  • A Balatonnál állít helikopteres emlékművet Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület
  • Balatonalmádi önkormányzata jóváhagyta a kérelmet
  • Mind a nyolc családdal sikerült felvenni a kapcsolatot

A szervezők közül Czenczik Pista bácsi (CP) és Simon Róbert Sándor (SRS) mesélt a részletekről.

JETfly: Szia Pista bácsi, szia Robi! Üdvözöllek titeket! A közösségi oldalon olvastuk, hogy Balatonalmádi önkormányzata pozitívan bírálta el a kéréseteket és már voltatok is egyeztetésen. Kérlek, meséljétek el, hol tart a szervezés?

SRS: Szia, üdvözlöm az Olvasókat! Elmúlt hét csütörtökön a város önkormányzata jóváhagyta az emlékmű állítási kérelmünket. Így szombaton Pista bácsival karöltve elutaztunk és tárgyaltunk az aljegyző asszonnyal és a városgondnokság vezetőjével. Pista bácsi terve azonnali tetszést aratott, így nem is volt kérdés, hogy elfogadják a tervünket!

JETfly: Pista bácsi, mit lehet tudni a tervről?

CP: Mivel először járok nálatok, a magam nevében is szeretném köszönteni az Olvasókat! Az emlékmű terve összetett. Amit most elárulhatok róla az annyi, hogy helikopter alkatrészek, egy, a repülősökre jellemző felirat és egy  faragvány alkotja. A kész művet, a nyolc elhunyt bajtársunk családtagjai  és az avatáson megjelenők fogják látni először! 

Serfőző István hadnagy

Bozsaki Benő hadnagy

Laboda Ferenc főhadnagy

Bunász István honvéd

Korpos Imre honvéd

Kufa Mihály őrnagy

Dányi Balázs hadnagy

Bertalan Béla őrmester

JETfly: Mikor és a város melyik részén lesz az avató?

CP: Augusztus 5-én, 17.00-kor kezdődik majd. Hála és köszönet a város elöljáróinak a helyszínért, hiszen egy igen frekventált, mindenki által könnyen megközelíthető helyet kaptunk! A 71-es főút, a vasút és a kerékpárút mellett van a kijelölt hely. Balatonfüred felé haladva a strand után helyezkedik el a focipálya, ezután van a kerékpárút és közvetlenül e mellett jelölték ki az emlékmű helyét.

JETfly: Mivel meghatároztátok az időpontot, így azt gondolom, hogy a hozzátartozók nagy részét is el tudtátok érni. Mit lehet ebben a kérdésben tudni?

SRS: A második katasztrófa családtagjait, már ismertük a szervezés elején is. Ebben nagy segítségünkre volt Brandt Gyula, korábbi helikopter pilóta! Hihetetlen, de két hét alatt eljutottunk az első eset hozzátartozóihoz is! Több mint 40 év után nem volt könnyű dolog, de Pista bácsival folyamatosan telefonáltunk és böngésztük a közösségi oldalt. A szombati találkozó után mind a nyolc családdal beszéltünk és szerencsére mindenkinek megfelelő volt az augusztus 5. Azt gondolom, hogy megható és bensőséges pillanatoknak lehetnek majd szemtanúi, akik eljönnek az avatóra.

JETfly: Az olvasók nevében is köszönöm nektek, hogy a több mint 40 éve történt katasztrófákat sem hagyjátok a feledés homályába veszni! További jó munkát kívánok nektek!

Nyitókép: Mi-8T/HUNAVIA

 

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-06-23 10:07:33
Befejeződött a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1. futópályájának 3 hónapig tartó rekonstrukciója, így a terveknek megfelelően ma délután a repülőtér visszaálltak a megszokott, kétpályás üzemelésre. A 3 kilométer hosszú futópálya 900 méteres szakaszának beton burkolatcseréjére félmilliárd forintot költött el a Budapest Airport.
2017-06-22 12:26:06
Az Egyesült Államok és Katar védelmi minisztere a napokban Washingtonban aláírták a szerződést, miszerint az arab emírség összesen 36 F-15QA-t vásárol mintegy 12 milliárd dollár értékben.
2017-06-22 12:06:35
A napokban több kínai hírportálon fotók jelentek meg arról, hogy a kínai Chengdu Aircraft Industry Corporation (CAC) vállalat területén megkezdődött az első, Mianmarnak szánt JF-17 Thunder berepülési programja.
2017-06-21 13:59:19
A Lufthansát választották Európa legjobb légitársaságának (Best Airline in Europe). A díj átadására a Paris Air Show alkalmából, 2017. június 20-án, Le Bourget-ban került sor. A Skytrax légiipari piackutató intézet mintegy 18 millió utast kérdezett meg a témában több, mint 160 országból.
2017-06-16 15:30:30
Mostantól a hét minden egyes napján közlekedik a Ukraine International Airlines Boeing 737-es típusú repülőgépe Kijev Boriszpil repülőtere és a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér között. Az új járatot, amelynek első gépe máris majdnem telt házzal érkezett Kijevből, ünnepélyes keretek között fogadták a budapesti repülőtéren.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 06. 27., 09:30
A gép tömege kettő orrfutó keréken és kettő főfutó keréken oszlik el, és noha könnyű kategóriájú típusról van szó, amely a póttartályokon kívül sohasem cipel más nagy tömegű függesztményt, mégis rendszeresek a "lábfájások".
2017. 06. 26., 10:20
Wittmundi bázislátogatás fotói.
2017. 06. 26., 10:07
Június 23-án kiképzési repülés alatt a Magyar Honvédség egyik Gripen-pilótája rendellenességet észlelt, amit még a levegőben elhárított és biztonságosan leszállt a géppel.
2017. 06. 22., 10:31
Kevés jellemzőbb mozzanata van a hazai örökségvédelemnek, mint a Budaörsi Repülőtér nyolcvanadik születésnapja.

  Legfrissebbek most

2017. június 26-án, hétfőn egy régen várt lakóval bővült a RepTár kiállítása: a 05-ös oldalszámú MiG-29B a kora délutáni órákban, közúti szállítással indult el Kecskemétről Szolnokra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Megérkezett Szlovákiába az első két UH-60M Black Hawk típusú, többcélú szállítóhelikopter. A 9 forgószárnyas megvásárlásáról még 2015 tavaszán döntött Szlovákia, a 261 millió dollár értékű beszerzés a szlovák haderő egyik legnagyobb fejlesztési programja.