2017. 08. 16. szerda
Ábrahám
: 304 Ft   : 259 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helikopteres Emlékművet állítanak Az Ég Katonái

JETfly  |  2017-04-07 10:05:31
Kapcsolódó
cikkek (1)

Tisztelt Olvasók! Néhány hete írtunk arról, hogy Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai a Balatonnál szeretnének emléket állítani nyolc egykori kollégáról, akik két katasztrófában vesztették életüket.

  • A Balatonnál állít helikopteres emlékművet Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület
  • Balatonalmádi önkormányzata jóváhagyta a kérelmet
  • Mind a nyolc családdal sikerült felvenni a kapcsolatot

A szervezők közül Czenczik Pista bácsi (CP) és Simon Róbert Sándor (SRS) mesélt a részletekről.

JETfly: Szia Pista bácsi, szia Robi! Üdvözöllek titeket! A közösségi oldalon olvastuk, hogy Balatonalmádi önkormányzata pozitívan bírálta el a kéréseteket és már voltatok is egyeztetésen. Kérlek, meséljétek el, hol tart a szervezés?

SRS: Szia, üdvözlöm az Olvasókat! Elmúlt hét csütörtökön a város önkormányzata jóváhagyta az emlékmű állítási kérelmünket. Így szombaton Pista bácsival karöltve elutaztunk és tárgyaltunk az aljegyző asszonnyal és a városgondnokság vezetőjével. Pista bácsi terve azonnali tetszést aratott, így nem is volt kérdés, hogy elfogadják a tervünket!

JETfly: Pista bácsi, mit lehet tudni a tervről?

CP: Mivel először járok nálatok, a magam nevében is szeretném köszönteni az Olvasókat! Az emlékmű terve összetett. Amit most elárulhatok róla az annyi, hogy helikopter alkatrészek, egy, a repülősökre jellemző felirat és egy  faragvány alkotja. A kész művet, a nyolc elhunyt bajtársunk családtagjai  és az avatáson megjelenők fogják látni először! 

Serfőző István hadnagy

Bozsaki Benő hadnagy

Laboda Ferenc főhadnagy

Bunász István honvéd

Korpos Imre honvéd

Kufa Mihály őrnagy

Dányi Balázs hadnagy

Bertalan Béla őrmester

JETfly: Mikor és a város melyik részén lesz az avató?

CP: Augusztus 5-én, 17.00-kor kezdődik majd. Hála és köszönet a város elöljáróinak a helyszínért, hiszen egy igen frekventált, mindenki által könnyen megközelíthető helyet kaptunk! A 71-es főút, a vasút és a kerékpárút mellett van a kijelölt hely. Balatonfüred felé haladva a strand után helyezkedik el a focipálya, ezután van a kerékpárút és közvetlenül e mellett jelölték ki az emlékmű helyét.

JETfly: Mivel meghatároztátok az időpontot, így azt gondolom, hogy a hozzátartozók nagy részét is el tudtátok érni. Mit lehet ebben a kérdésben tudni?

SRS: A második katasztrófa családtagjait, már ismertük a szervezés elején is. Ebben nagy segítségünkre volt Brandt Gyula, korábbi helikopter pilóta! Hihetetlen, de két hét alatt eljutottunk az első eset hozzátartozóihoz is! Több mint 40 év után nem volt könnyű dolog, de Pista bácsival folyamatosan telefonáltunk és böngésztük a közösségi oldalt. A szombati találkozó után mind a nyolc családdal beszéltünk és szerencsére mindenkinek megfelelő volt az augusztus 5. Azt gondolom, hogy megható és bensőséges pillanatoknak lehetnek majd szemtanúi, akik eljönnek az avatóra.

JETfly: Az olvasók nevében is köszönöm nektek, hogy a több mint 40 éve történt katasztrófákat sem hagyjátok a feledés homályába veszni! További jó munkát kívánok nektek!

Nyitókép: Mi-8T/HUNAVIA

 

Forrás: Az Ég Katonái

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-08-08 11:45:18
Augusztus elsejei hatállyal ezred szintű szervezetté vált az MH Pápa Bázisrepülőtér, ezzel új korszak kezdődött az alakulatnál. Az átalakítás utáni első bázissorakozót augusztus 7-én tartották.
2017-08-03 10:04:38
A BAE Systems legfrissebb beszámolójából kiderül, hogy 2017 első hat hónapjában 10 db Eurofighter Typhoon gördült le a gyártósorról, a miértekre választ is adott a brit repülőgépgyártó vállalat.
2017-08-01 11:39:09
Az egyiptomi védelmi minisztérium 2017. július 26-án megerősítette, hogy megérkezett országukba az első 2 együléses Rafale C típusú többcélú vadászbombázó. Napjainkig az Egyiptomi Légierő a megrendelt 24 Rafale-ból már 11 példánnyal rendelkezik.
2017-07-27 14:39:04
Látványosan halad a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, a 2B Terminálhoz közvetlenül kapcsolódó 225 méter hosszú utasmóló építése. A kivitelező KÉSZ szakemberei már az indulási szint betonfödémjét öntik ki, a közvetlen beszállító folyosókat tartó lépcsőházak már lényegében elkészültek.
2017-07-25 15:22:59
Meg kell tartani és fejleszteni kell a honvédség különböző katonai képességeit, mert ez az ország biztonságának garanciája – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter július 25-én, kedden Szolnokon, a négy Mi−17-es helikopter ipari nagyjavítás utáni használatbavétele alkalmából rendezett ünnepségen.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 08. 16., 10:12
A repülők napja alkalmából kedden a köztemetőben megemlékeztek a II. világháborúban hősi halált halt és a békében, szolgálatteljesítés közben a Magyar Néphadseregben és a Magyar Honvédség kötelékében életüket vesztett repülőkatonákról.
2017. 08. 15., 14:09
Minden tömegessé fajuló új rémhírre lehet érthetően és meggyőzően válaszolni, aztán csak reméli az ember, hogy a válaszok utat találnak a fejekbe.
2017. 08. 14., 12:03
Kecskemét 2007. A kétnapos airshow sokak számára 3-4 naposra bővült, mivel egyre többen fedezték fel, hogy nemcsak a repülőnapon, hanem azt megelőzően, az érkezési napokon is remek fotókat lehet készíteni.
2017. 08. 08., 14:36
Lezuhant egy amerikai gyártmányú, Apache típusú katonai helikopter Izraelben két pilótával a fedélzetén hétfő este.

  Legfrissebbek most

Az ausztrál védelmi miniszter Marise Payne, 2017. augusztus 11-én az East Sale légibázison rendezett ünnepségen bejelentette, hogy hivatalosan is hadrendbe állt az első 6 Pilatus PC-21 típusú kiképzőgép.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Oroszország Helikopterei Holding karöltve az IHSRC (Iran Helicopter Support Renewal Company) vállalattal megkezdte Iránban a Ka-226T típusú könnyű, többcélú helikopter extrém magas hőmérsékleti tesztjeit.